Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2008 17:01 - Проект „Битът на каргонлии"
Автор: radikolesov Категория: Технологии   
Прочетен: 16985 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2008 17:05


Детският период е период на осъзнаване, възприемане или отхвърляне на ценности. Съвременните реалности очертават наличие на конфликт между съществуващи и новообразуващи се ценностни модели, девалвация на ценностите и носталгия по тях,  социално недоверие, чувство за безсмислие в живота, несъответствие между обществени претенции и материално обезпечаване.

     Това наложи пред педагогическия колектив на НУ”Ради Иванов Колесов -гр. Ямбол  търсене и преосмисляне на нравствените и  морални ценности за  изграждане на учениковата личност в новите условия. Учителите бяха изправени пред задачата да  потърсят и намерят:

·        разумен баланс между ценности и знания;

·        пълно разкриване  на вътрешния  потенциал и формиране на учениковата личност, в тясна връзка със семейството и др. социално педагогически фактори.

         Колективът ни реши, чрез разработването на проект „Битът на каргонлии – познат и необходим” да   докоснем нашите учениците   до народните обичаи, бит и култура на квартал “Каргон” – това е техният квартал,който е създал и съхранил преди 175 год. в сърцевината си, близо  до църквата св.”Троица”, тяхното  НУ ”Ради Иванов Колесов”.
                           В процеса на работа си:
·        Включихме родителите на нашите ученици, техните баби и дядовци, самодейци .
image
·        Разгледахме стари кангонски къщи. Запознахме се с историята на кв.”Каргон”  и произхода на иметому.
                            image
·        Посетихме историческия музей в град Ямбол, където децата се запознаха с обичаите и традициите на нашия народ, с традиционните балгарски носии, с изкуството, което е сьздал балгарина .Учениците с интерес слушаха разказа на уредничката.Това личеше по будните им погледи и въпросите,които задаваха.
                           
Заехме с изучаване на:
·        Обичая Коледуване.Създадохме коледарска група от ученици от хореографската паралелка, други ученици от началния курс и бивши вьзпитаници. Интересен се оказа за ученици и възрастни  историята на танца Коледен буенек, който се е играел само в кв. Каргона”.Бричовете, сабята и ботушите с шпори са наследени от военна унифома, а също така и стъпките са военни.image

image

·       
Заедно издирихме благопожелания и разучавахме коледарски песни, как са били облечени коледарите и потьрсихме носии. Научихме всичко за коледуването и в навечерието на Коледа,  Традиция вече стана всяка година коледарска и сурвакарска група да благославя с песен и танц за здраве и берекет служителите на Община Ямбол, Областна управа, РИО, Дом стари хора, клубове на пенсионера.
image

image

·       
Много емоции и фантазия проявиха децата при изработването на сурвачки, с които после направихме изложба.Преди това обаче, се проведе изследователска работа.Учениците проучиха от какви материали са се изработвали автентичните сурвачки и какво символизира всеки от тях. Научиха и сурвакарски пожелания.Радваме се, че успяхме да убедим нашите ученици, че този обичай не  е  средство за събиране на пари, защото има по-ценни неща от парите – здравето, трудолюбието, любовта между хората.

image

image

         Като постижения на настоящия проект за преосмисляне на нравсвените ценности   считаме:

-         Изследователската  дейност свързана с местните обредни танци в квартал ”Каргона” – коледен буенек, женски танци при лазаруване, 
image
Кукеров ден; /награда 3 място от ОДК за кукерска маска/
image

image

image

image

image

image

image

image

image
-        
Продължаване дейността по възраждане на автентични каргонски танци;

     -         Закупуване на детски, мъжки и дамски носии за различните танци и прилежащите им обувки и аксесоари за 50 ученика.

     -         Изучаване бита на старите каргонлии, чрез изработване на елементи от него – старинни къщи, кукли с традиционни   носии,чинии, пахари, стомни, декоративни пана, стенни украси.
image

image

image

-        
Изработване макети на стара каргонска къща - изработени 2 макета. ;
image

image

image

image

image

image

-         Изучаване традиционната каргонска носия в миналото,създаване на рисунки отразяващи спецификата й -7 рисунки отличени.
image

image

image

image

image

image
image

-         Създаване на кукли облечени с носиите на каргонлии и участие с тях в конкурси  – създаване на 4-5 кукли с носии на мъже и жени каргонлии за участие в изложби и конкурси./награда 1 място от ОДК за участие в общински етнографски конкурс „От Коледа до Васильовден”/ 
image

image

image

image

image

image

-         Провеждане конкурс за проект на училищна униформа, свързана с традиционния каргонски костюм – избрани 3 идеи за костюми, наградени.

-         Популяризиране на дейността си, чрез други изяви- концерти, празници;

-          Конкурс за рисунка „Коледа в моя град”- Младежки дом-гр.Ямбол - 1 място – грамота – Йордан Динев – 3 клас и още 5 грамоти за отлично участие 
image

image

image

image

image

image

Резултати:  

     Така на дейностна-практическа основа и в резултат на задьлбочено педагогическо осмисляне занятията с  учениците, изпьлнени с богато сьдьржание допринесоха за :

·        Осмисляне на  принадлежността им  кьм историята и фолклора на своя квартал;

·        Опознаване на спецификата на местните танци;

·        Приобщаване кьм национални ценности ;    

·        Положителните и емоционални преживявания, сьздаденият емоционален климат в общуването между децата и учители вьзпитават любов кьм собствения фолклор.

·        Утвьрждаване на приятелство и отговорност.

         По този начин мислим, че нашите деца успяха да опознаят себе си, да се мотивират за изяви и най-вече да осмислят свободното си време.

 

 

 

 




Гласувай:
0



Предишен постинг

1. анонимен - възхитена
17.06.2008 12:26
Много работа и старание е било нужно,за да се постигнат такива успехи!Браво на ръководителите и на децата за положения труд!Българското тряба да се съхрани!
цитирай
2. анонимен - много хубаво училище беше
30.07.2009 17:33
много хубаво училище беше
цитирай
3. анонимен - 3. анонимен
24.02.2010 18:56
много са хубави
цитирай
4. анонимен - kp1cko
13.09.2010 23:56
Учил съм в това училище имам страхотни спомени от него а сега като мина покрай него и като погледна в какво окаяно састояние е .. просто нямам думи ;(
цитирай
5. анонимен - eh
03.01.2011 22:10
strahotno
цитирай
6. анонимен - mn ste
08.01.2011 09:12
nie iskame koledarska nosiq ne lapia dety se smeqt na nqkvi ri synki
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radikolesov
Категория: Технологии
Прочетен: 1039648
Постинги: 14
Коментари: 636
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930